Mint minden weboldal, a otthonneked.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król az Adatvédelmi szabályzatunkban talál. - Olvasson tovább a következő címen: http://www.otthonneked.hu/aszf.pdf Értem

3 dolog, amit érdemes átgondolnunk laminált padló választása előtt

Padlót választani nem olyan egyszerű feladat, bár könnyűnek tűnik. A technikai paraméterek, kopásállóság, felület, telepítési kérdések mellett nagyon lényeges szempont a padló kinézete, stílusa – ezek mind nehezítik a választást. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a padló egy olyan dolog a lakásban, amit nem cserélünk évente, akkor szinte lehetetlennek tűnik a küldetés. Fontos, hogy minden esetben olyan árnyalat, szín, minta mellett tegyük le a voksunkat, melyet nem ununk meg egyhamar.

 

 

Nézzük meg azokat a legfontosabb szempontokat, melyeket laminált padló választása előtt mindenképpen érdemes átgondolnunk:

 

1. Benapozottság és irányok

Minden esetben mérjük fel ilyen értelemben is otthonunk, és a benne lévő, laminált padlóval majd burkolni kívánt helyiségek fekvését, irányát, adottságait!  Egy gyönyörű árnyalat, padló szín, mely jól mutat például egy üzletben, korántsem biztos, hogy otthonunk éke lesz. Szerencsére a laminált padlók ma már számtalan mintázattal, ezerféle árnyalatban készülnek, - így a végeredmény, vagyis otthonunk végső hangulata csakis rajtunk múlik.

A hagyományos fa erezetes mintákon túl akár a különböző kövek, sőt a papír vagy a textilek mintáit is megjeleníthetjük nem csak a padlón, de ugyanúgy a falakon is.

Az egyedi stíluson és személyes elképzelésünkön túl nagyon lényeges, hogy otthonunk, szobáink benapozottságát is figyelembe vegyük. Ha szépen besüt a nap, és esetleg még tágasabb is a helyiség, nyugodtan válogassunk a markáns, sötétebb árnyalatok közül, ám ha kisebb, esetleg északi fekvésű a nappali vagy a háló, akkor inkább a világos, lehetőleg egybefüggő, nem osztott padló formátumokból válasszunk. Érdemes figyelembe vennünk az ablakok, illetve az ajtók elhelyezkedését is, hiszen többnyire hosszanti irányban, ezek irányához alkalmazkodva szokták a lapokat fektetni.

 

 

2. Variálhatóság

A variálhatóság már mindenképpen egy olyan dolog, mely a mi személyes ízlésünkön múlik. Akár választhatunk egy-egy merészebb színt, árnyalatot is. Viszont, ha szeszélyesebbek vagyunk, és szívesen rendezzük át időről időre a lakást, akkor inkább a semlegesebb tónusokból, a letisztultabb, hagyományosabb mintázatok közül válasszunk, amely később, egy esetleges másik stílushoz, berendezéshez is jól illik.

 

 

3. Tér-érzet

A sötét és világos, fényes, illetve matt felületek vagy a különböző minták és azok nagysága is képes kisebb-nagyobb mértékben megváltoztatni a térérzetet optikailag. Míg a világosabb, fényesebb, egynemű felületekkel tágabbnak, addig a sötétebb, matt vagy recés felülettel bíró, vagy a nagyobb, több osztással rendelkező felületek látványukban és érzetüket tekintve inkább szűkítik, összenyomják a teret.

Ugyanígy igaz ez a mintákra is: kisebb helyiségekbe nem javasolt a nagy minta, ahogy nagyobb terekben az apró minta már szinte nem is mintának, hanem textúrának fog látszani. Illetve, van egy másik aranyszabály is: minél nagyobb a szoba, annál nagyobb lehet a minta is.

A tipikus faerezetes minták, mint a tölgy, bükk, akác vagy a dió, esetleg a most nagyon divatos kellemes nyírfa minden helyiségben jól mutatnak, és otthonos, meleg összhatást teremtenek.

A különböző mintákkal, dekorokkal akár stílusokat is teremthetünk, más és más stílust hozhatunk létre. A mai, újgenerációs laminált padlók ezerarcú felületeivel ez már szinte gyerekjáték: a rusztikus hajópadló, a modern kortárs terek, a letisztult minimál, de akár a kopottas, régies hatású vintázs, vagy a szép, klasszikus és korabeli terek, vagy a kényelmet és meghitt bájt tükröző skandináv stílusú otthonok éppúgy megvalósíthatóak.

 

Az IBD Magyarország Kft. elegáns és gazdagon felszerelt bemutatótermében akár élőben is megtekinthetjük a nívós gyártók – mint az EGGER, a HARO, a DESIGNFLOORING, vagy éppen az ELESGO szebbnél szebb termékeit – sőt akár már a weboldalon található kis programmal is „előválaszthatunk” színt, hosszúságot, fektetési irányt, megnézhetjük, vajon melyik elrendezés, tónus, fektetési irány milyen térben, milyen színű bútor mellett mutat majd a legjobban.

 

 

MELEGBURKOLAT, VAGY HIDEGBURKOLAT A JÓ VÁLASZTÁS? HA TÚL SOK A KÉRDÉSE A TÉMÁBAN, OLVASSA EL SZAKÉRTŐI ANYAGUNKAT!

A CIKK SZERZŐJE

elérhetőség

IBDESIGN BY HARO

A családi vállalkozás, amit 1866-ban a bajorországi Rosenheimban Franz Paul Hamberger téglagyár és fűrészüzemként indított. Mára Németország vezető parkettagyártója. 150 év után is családi vállalkozás maradt, tulajdonosi vezetés alatt a negyedik és ötödik generáció kezében. A tradíció és innováció ezen egysége jelzi a HARO parkettát is.

Tudta?A belépést követően számos extra vár Önre. Akár ezt a bejegyzést is elmentheti "kedvencek" tárába! Regisztráljon be és utazzon Velünk a stílusos otthonteremtés izgalmas világába!

Országos viszonteladó kereső

EZEKET OLVASTA MÁR?

Ez a funkció csak belépést követően érhető el! Csekkoljon be Ön is és utazzon Velünk a stílusos otthonteremtés izgalmas világába!