Az örökzöld romantika – festői és játékos

Ha romantika, akkor angol vidéki kúria a múlt század hajnaláról: az átlagosnál magasabb tetőhajlásszögű, beépített magastető; festői rendetlenségben elszórt tetőablakok, játékos, ki- és beugrásokkal tűzdelt alaprajz, és persze kémények, olyan fedkövekkel, hogy azokat egy szobrász is megirigyelné. Az ablakok fehérre kentek és kazettás osztásúak.

A tető palával, mázas cseréppel, esetleg kőlappal fedett, a ház burkolata tégla vagy terméskő – nehéz, úgynevezett ciklopfalazat, amelyik hűen idézi egy középkori kisváros emlékét. Kiemelt fontosságot kap a tornác és a veranda, ám ezek kialakításához éppúgy nehéz, falazott szerkezeteket alkalmaznak, mint a térelhatárolókhoz.



Egy ilyen ház elképzelhetetlen kert nélkül, ennek komplexitása pedig meghaladja a gyep-tuja kombót. Tervezéskor az egész birtokot egységben, egyetlen összművészeti alkotásként kezelik, és a kezdetektől számolnak azzal, hogy a növényzet felfut a falakra – ezek súlya miatt is kerülik a puszta vakolatot.



Belül a terek elrendezése zegzugos, még a nagyobb, egybefüggő szobák is tagoltak: egy társalkodósarok itt, egy pihenőzug ott. A házak belső elrendezését gyakran szervezi egy hall, reprezentatív központi tér, ahonnan lépcső vezet a szobákat feltáró galériára. Akárcsak a vidéki udvarházak: intimitás és reprezentáció, meghittség és ünnepélyesség: a társas egyedüllét kettős szolgálata a terekben. (Erről bővebben KORÁBBI CIKKÜNBEN olvashat)



Ebben a stílusban különleges szerephez jut a kézműves kultúra hangsúlyozása, a jól formált építészeti részletek és nemes anyagok felvonultatása, még akkor is, ha azokat kinn idővel benövi a vadszőlő.

Lapozzon bele online a 10 Stílusjegyet bemutató kiadványunkba! MEGNÉZEM A KIADVÁNYT!

Tegyen egy 3D-s sétát a Construmán felépült 10 minienteriőrt bemutató standunkon!  TESZEK EGY SÉTÁT!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...