Funkcionalizmus mindenekfelett – észszerű és célszerű

Manapság a funkcionalizmus egyszerre jelenti a használhatóságot, a könnyű üzemeltetést, a racionalitást és a takarékosságot. Ezek a házak tartózkodnak a felesleges reprezentációtól, mégis lakályosak; kerülik a kihasználatlan tereket, mégsem szűkösek; a végtelenségig észszerűek, mégsem személytelenek.

Jellemzően lapostetősek, ám nem spórolják meg azokat a szerkezeteket és szigeteléseket, amelyek elengedhetetlenek egy lakható felső szint kialakításához. A lapostetőt gyakran zöldtetőként hasznosítják, a magastetőt viszont üresen hagyják, ezzel is csökkentve a nyári hűtés költségeit.

Ezek a házak esztétikai értelemben közelítenek a minimalizmushoz, egyszerű tömegformálásuk mögött azonban a kivitelezhetőség, a fűthetőség és a karbantartás szempontjai szerepelnek. Megjelenésükben kerülik az értelmetlen esztétikai rutinokat: a keskeny, használhatatlan erkélyeket, a csakis biciklitárolásra alkalmas teraszokat, a hőhidas szerkezeteket.

Részleteik a józan belátást követik a szépészeti diktátumok helyett: ha üvegből szerelnek egy korlátot, az azért történik, hogy ne zavarjon a mellvéd a kilátásban; ha egy helység csempeburkolatot kap, az azért történik, hogy könnyebb legyen a takarítása.

Az enteriőrben nem dobálóznak a felesleges négyzetméterekkel, de külön helyiséget biztosítanak a mosás-vasalás számára. A funkcionalista ház elképzelhetetlen beépített bútorok, tárolók nélkül, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a tárgyak megleljék helyüket a takarékosabb méretek között is. Az ablakokat, nyílászárókat úgy helyezik el, hogy a belsőben jól bútorozható falfelületek maradjanak.

Homlokzata nem komponált, hanem célelvű: akkora és olyan nyílásokat vágnak, amilyenekre szükség van. Az ablakok szerkezete általában fém, és a homlokzatok külső síkjára illesztik őket. A belső helyiségkiosztásnál ügyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb rejtett közlekedő alakuljon ki.

Lapozzon bele online a 10 Stílusjegyet bemutató kiadványunkba! MEGNÉZEM A KIADVÁNYT!

Tegyen egy 3D-s sétát a Construmán felépült 10 minienteriőrt bemutató standunkon!  TESZEK EGY SÉTÁT!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...