Mint minden weboldal, a otthonneked.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król az Adatvédelmi szabályzatunkban talál. - Olvasson tovább a következő címen: http://www.otthonneked.hu/aszf.pdf Értem

Tudásanyag

Tudásanyag oldalunkon összeszedtük azokat a leghasznosabb építészeti és lakberendezési ötleteket, információkat, kérdéseket melyek építkezés, felújítás során felmerülhetnek. Töltse le Szakértő anyagainkat és tudjon meg többet a témakörökből!

Szerkesztő: Szabó Dorottya
Építész részt írta: Bodnár György, az Építem a házam című könyv szerzője
A lakberendezési részt írta: Pannonhegyi Katalin

A nyílászáróknak alapvetően három funkciója van egy házon: természetes fényt engednek a lakásba (ablakok), ki- és bejárunk rajtuk a házból/házba (ajtók), kinyitva biztosítják, hogy friss levegő érkezzen a lakásba, és az elhasznált, páradús levegő eltávozzon (ezt a funkciót ma már akár teljes mértékben ki tudnák váltani a különböző szellőzőrendszerek).
Nyílászárók tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Valószínűleg sok szakember is megerősítheti, hogy a tetővel, mint épületszerkezettel, jelentőségéhez képest keveset foglalkoznak az építtetők. Pedig már megjelenéséből adódóan is a ház egyik legmeghatározóbb eleme, aminek kapcsán jó néhány kérdést kell feltenni és megválaszolni.
Tető tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

A ház ivó- és szennyvízellátása, a fűtés, a hűtés, a melegvíz-ellátás, a szellőztetés – ezeknek a feladatoknak az ellátása mindmind a gépészet feladatkörébe tartozik. (Napjainkban egyre „divatosabb” határesetnek tekinthetők a napelemek, melyek ugyan a villamos hálózathoz kapcsolódnak, mégis szokás ezeket a gépészethez sorolni.)
Gépészet tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

A lakberendezés, otthonteremtés mindig a jó alaprajzi elrendezés kialakításával kezdődik. Ahogy a neve is mutatja, ez minden alapja. Ha egy alaprajz a méretarányos bútorok berajzolása után jól működőnek látszik, az a valóságban is működni fog.
A jó alaprajz tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

A gépészeti kiállások kialakítása (amelyeket az alaprajzi elrendezés és berendezési terv határoz meg), illetve a villanyszerelés után jöhetnek a burkolatok, amelyek alapvetően megadják a lakás stílusát, hangulatát, befolyásolhatják a színvilágát is. 
Burkolat tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Szinte minden lakásban a legnagyobb gond a tárolás megoldása. Ideális az, ha a lakás önálló gardróbhelyiséggel is rendelkezik, sok esetben azonban meg kell elégednünk a tárolóbútorokkal. Egy szép, stílusos gardróbszekrény azonban nemcsak praktikus, de megfelelő ajtóval, dekorbetéttel a lakás dísze.
Tárolás tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

A színek talán a legmeghatározóbb hangulatelemei a lakásnak, nem mindegy tehát, hogy milyen árnyalatokba öltöztetjük otthonunk helyiségeit. Fontos az egyedi színkedvelés is, ám abban, hogy milyen színeket használjunk, sok egyéb tényező is közrejátszik. Nemcsak a lakástulajdonos ízlése, de neme, kora, sőt akár társadalmi hovatartozása is meghatározó lehet. No és természetesen az életmód is számít, az egyedi igények.
Színek tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Bár általában ez a lakás egyik legkisebb helyisége, mégis fontos, hiszen ez az a pont, ahová belépünk a külvilágból, amely átmenetet jelent kint és bent között. Ne csak cipő- és kabátlerakó depóként gondoljunk rá, hanem egy ráhangolódást segítő zsilipként, ahol már ízelítőt kaphatunk a lakás stílusvilágából.
Előszoba tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Otthonunk legnagyobb helyisége, a nappali a társalgó-vendégfogadó szerepén kívül általában több más funkciót is kap. Ennek oka egyrészt a mérete, mely megengedi, hogy egy ülőgarnitúrán és néhány tárolóbútoron kívül mást is elhelyezzünk itt, másrészt pedig az igény, hogy legyen egy olyan tér a lakásban, ahol együtt lehetnek a család tagjai még akkor is, ha más-más elfoglaltságuk van. 
Nappali tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Amikor új lakást veszünk, házat építünk vagy átalakítunk, a legfontosabb és legelső kérdések a konyháról szólnak. Hol helyezkedjen el, mekkora alapterületet szánunk neki, milyen legyen a színe, a stílusa és így tovább.
Konyha tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Igazán fontos pontja a lakásnak, hiszen leggyakrabban itt gyűlik össze a család, mégis ritkán kap megfelelő hangsúlyt. Ma már nemigen szentelnek külön helyiséget az ebédlőnek, mint hajdanán – bár természetesen akad rá példa –, mégis inkább a konyhával egy légtérben vagy a nappaliban szokás helyet találni neki. Ha ez utóbbi a helyzet, és a konyha nem esik közel hozzá, legyen a konyhában is lehetőség egy gyors reggeli elfogyasztására. 
Étkező tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Ahogy a számítógép fokozatosan mindennapjaink szerves részévé vált, úgy lett egyre természetesebb, hogy munkánk egy részét otthonról is el tudjuk végezni. Ám, ha történetesen olyan a szakmánk, hogy még véletlenül sem kell hozzá e-maileket küldenünk, árajánlatokat adnunk, referenciákat mutatnunk stb., akkor is alapvető igény szinte minden családban, hogy bármikor vethessünk egy pillantást személyes elektronikus postaládánkra, szörfözhessünk a neten vagy letöltsünk néhány családi fényképet… 
Dolgozószoba tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

A hálószoba a lakás legintimebb helyisége. Egyfajta szentély is, a pihenésé, a feltöltődésé, az intimitásé. Ahhoz, hogy betöltse ezt a funkcióját, érdemes nagyon körültekintően megválogatni az ide kerülő tárgyakat, illetve azok helyét. Ugyanakkor ez az a helyiség, ahol bátran szabadon engedhetjük fantáziánkat az egyéniségünknek, egyedi színkedvelésünknek megfelelően, hiszen ez a mi menedékünk, ahol vendégnek, látogatónak nemigen van keresnivalója. 
Hálószoba tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Ha a nappaliról elmondható, hogy egyszerre több funkciót kell ellátnia, úgy a gyerekszobára ez talán még hangsúlyosabban igaz. Gondoljunk csak bele, ez a helyiség a kicsiknek egyszerre háló és nappali, dolgozó (játszó-alkotó) és hobbiszoba, gyakran még akár étkező, sőt akár konditerem is egyben. Éppen ezért berendezésekor igyekezzünk úgy tervezni, hogy a szoba mindezen elvárásoknak egyidejűleg megfelelhessen. 
Gyerekszoba tudásanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Amikor magunk elé képzelünk egy helyet, ahol háborítatlan a nyugalom, tökéletesen kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk, szinte sohasem belső, zárt terek jelennek meg lelki szemeink előtt.
Terasz tudasanyag letöltése

Szavazatok száma: 0

Ez a funkció csak belépést követően érhető el! Csekkoljon be Ön is és utazzon Velünk a stílusos otthonteremtés izgalmas világába!